Welcome to the Academic Gateway

To satisfy the growing need for more academic and research space, Stevens Institute of Technology is planning for the development of a new, two-building project with a target completion date of fall 2018. The structure will help balance the university’s facilities needs with the architectural, aesthetic, civic, and environmental objectives of the City of Hoboken. In addition, the height and scale of the original design for the project were reduced to accommodate the concerns of residents in the neighborhood.

This project, called the Academic Gateway, will provide new academic space and research laboratories to further advance research and education in areas of significant societal need, such as healthcare and medicine, sustainable energy, financial systems defense and security, and STEM education, supporting the fulfillment of the Stevens Strategic Plan.

zoom The Academic Gateway has been designed to fit-in well with the design of current buildings and residences in the neighborhood. The two wings will be connected by a sky bridge over Sixth Street.

Located on the northeast and southeast corners of Hudson and Sixth Street, the Gateway building will be connected by a sky bridge over Sixth Street linking the two wings. The Academic Gateway project will become the new home for a host of leading-edge laboratories, programs, and academic departments, as well as office and classroom space, all equipped with state-of-the-art technology.

zoom View north on Hudson Street. The Gateway is on the right.
zoom View south on Hudson Street. The Gateway is on the left.

In the spring of 2014, Stevens presented development plans for the Gateway project to local residents to discuss the key aspects of the project, including the need and priority, the planning, construction and logistics, and the benefits for the community. Based on Stevens commitment to preserving the historic integrity of Hoboken and discussions with the neighborhood residents, Stevens amended its initial application to the Zoning Board of Adjustment in December 2014 to allow for the following modifications: Top floor of the building eliminated and mechanicals on the roof reduced to less than 10%, decreasing the height of the building by 25 feet. The Gateway building, at 66 feet, is similar in height to the Carnegie building to the south at 64 feet and the Union Club to the west at 62 feet. The “pedestrian walkway,” a concept to make Sixth Street east of Hudson a no-cars zone, has been abandoned, ensuring that Sixth Street will remain a vehicular thoroughfare with no loss of parking (in fact, three additional parking spaces will be added by the elimination of curb cuts on Sixth and Hudson Streets). Improved storm water management by incorporating a detention system that adds nearly 800% capacity beyond code requirements. Reduced scale of rooftop mechanical systems to under 10% of roof area and relocated all mechanicals to the far eastern side of the building. Removed the collaboration space/conference rooms on the sky bridge, making it a lighter and more transparent architectural feature that is half the original width, while maintaining the utility of the bridge: reducing student pedestrian traffic in the immediate area, providing flexibility so that the two buildings can function as one for users and deliveries, and reducing redundancies (e.g., freight elevators, mechanical systems that take up space). These alterations ensure that the architectural character of the Gateway building will be consistent with the neighboring structures along Hudson Street.

The Academic Gateway was approved by Hoboken Zoning Board of Adjustment on November 17, 2015.

zoom Cross section comparison view of the height of the original development plan and the amended Academic Gateway design, now aligned with the Union Club.

The building will replace an outmoded and underutilized academic building and an unsightly surface parking lot, thereby completing the streetscape of Hudson Street. Stevens plans to move quickly to complete the Babbio Garage which will add another 249 spaces, more than making up for the parking capacity lost by the elimination of the surface lot. To ensure the parking needs of neighborhood residents are met during construction Stevens will lease spaces in a municipal lot and make spaces available in its 8th street lot to minimize the impact of construction on the local community.

Funding for this project was made possible by a generous gift from Susan and Greg Gianforte ’83 and the Gianforte Family Foundation.